Celebrada la jornada “Més enllà del 90-90-90: 20 anys de la Cohort PISCIS”

  • Post by:
  • 20 de desembre de 2018
  • Comments off

Prop d’un centenar de professionals i membres de la comunitat es van reunir al Museu CosmoCaixa de Barcelona el passat dimarts 11 de desembre en motiu de la jornada Més enllà del 90-90-90: 20 anys de la Cohort PISCIS organitzada pel CEEISCAT i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. La trobada va servir per donar a conèixer l’estat de l’epidèmia de VIH a Catalunya i per presentar els projectes i accions que es porten a terme per part de les diferents institucions i entitats.

El tema central va ser l’avaluació de la situació de Catalunya en relació a l’objectiu 90-90-90 d’ONUSIDA. En van parlar Teymur Noori, del programa de VIH i SIDA de l’ECDC, i el Dr. Jordi Casabona, director científic del CEEISCAT. Precisament per donar a conèixer la situació de l’epidèmia a Catalunya, el CEEISCAT ha elaborat el document Indicadors epidemiològics clau pel monitoratge i avaluació del VIH/ITS a Catalunya 2017, on es recullen els indicadors que permeten tenir una radiografia global de l’estat del VIH, les ITS i la cascada de serveis pel VIH.

L’altre protagonista de la jornada va ser la Cohort PISCIS que enguany celebra el seu vintè aniversari amb nous reptes, principalment gràcies al projecte sobre l’envelliment i la pèrdua en el seguiment clínic que ha estat atorgat per la Fundació La Marató de TV3 i que tindrà una durada de 3 anys. Durant la jornada es va fer balanç d’aquests vint anys, es va presentar la memòria de resultats i es va aprofitar per tenir un record per la Dra. Elena Ferrer, component de PISCIS traspassada fa uns mesos.

La jornada va comptar amb la presència de diverses entitats i institucions que van presentar els projectes en el marc de la millora en el diagnòstic precoç del VIH. El CEEISCAT va presentar els projectes nacionals i internacionals que coordina i que permeten avançar en el coneixement de l’estat de l’epidèmia a Catalunya, especialment pel què fa a les poblacions clau. Per altra banda, les ONG’s StopSida i Barcelona Checkpoint van parlar del paper de la comunitat en la resposta davant del VIH, mentre que els representants de la CAMFiC, el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona i la Unitat d’ITS Vall d’Hebron-Drassanes van presentar les seves accions per a la millora de l’accés al diagnòstic en els seus àmbits.

Categories: PISCIS