La Cohort PISCIS mostra a l’IWHOD l’impacte del tractament universal

  • Post by:
  • 29 de març de 2019
  • Comments off

L’administració d’antiretrovirals a totes les persones infectades per VIH es va iniciar a l’Estat el 2015

L’estudi sobre el tractament universal a les persones infectades per VIH, iniciat de manera pionera a l’Estat el 2015 per recomanació de GeSIDA, s’ha presentat en el marc de l’International Workshop on HIV and Hepatitis Databases (IWHOD), celebrat a Atenes entre el 28 i el 30 de març. L’anàlisi presentat analitza com aquesta teràpia ha tingut un impacte en les dinàmiques de la càrrega viral d’aquestes persones. Fins aquell moment, el tractament es prescrivia quan el recompte de CD4 era inferior a 350 CD4, però arran d’aquesta recomanació es va començar a tractar a tots els pacients.

Gràcies a les dades recollides per la Cohort PISCIS, s’ha pogut evidenciar l’impacte del tractament universal en la dinàmica de la càrrega viral de les persones infectades per VIH a Catalunya i les Illes Balears. A partir de la comparació de les dades de dos períodes diferents, un anterior i un posterior a l’inici del tractament universal, s’ha pogut constatar que el percentatge de persones amb supressió viral, és a dir, amb càrrega viral indetectable, era major una vegada aplicat el tractament universal. També s’ha pogut evidenciar una disminució de la concentració plasmàtica de la càrrega viral, el que es tradueix en un menor temps de transmissió de VIH a nivell comunitari, cosa que indica que el tractament preventiu ha tingut un impacte positiu en les dinàmiques de la càrrega viral.

La Cohort PISCIS ha sigut una de les dues cohorts espanyoles presents en aquest congrés que ha comptat amb més de setanta cohort d’arreu del món. Aprofitant aquesta presencial internacional, en el marc del congrés s’ha organitzat una trobada amb dos grups. Un d’ells és el grup de treball de RESPOND, un consorci de cohorts principalment europees que té com a objectiu estudiar l’impacte dels tractaments i les comorbiditats, liderat pel CHIP, el centre de recerca en salut, immunologia i infeccions de Dinamarca. L’altre grup és HIV-CAUSAL, un consorci internacional de cohorts del VIH procedents de nou països d’Europa i Amèrica, projecte liderat pel Harvard Program on Causal Inference, que té com a objectiu abordar els problemes metodològics que es produeixen a l’hora de realitzar investigacions comparatives sobre efectivitat i seguretat en cohorts del VIH. En ambdós casos el CEEISCAT hi col·labora aportant les dades de la Cohort PISCIS que es recullen des de l’any 1998.

Categories: LaMarató