Presentació del llibre “VIH a Espanya: polítiques per a una nova gestió de la cronicitat, més enllà del control virològic”

  • Post by:
  • 18 de febrer de 2019
  • Comments off

El passat dia 15 de febrer es va presentar aquest llibre on s’aborden els desafiaments  que s’han d’afrontar a causa de l’envelliment de la població amb VIH.

ONUSIDA té marcats els objectius 90-90-90 pel 2020 (que el 90% de les persones que viuen amb el VIH coneguin el seu estat serològic, que el 90% de les persones diagnosticades amb VIH rebin tractament antirretrovíral continuada i que el 90% de les persones que reben tractament  antirretroviral tinguin supressió viral) Però entre els professionals de la salut pública s’ha afegit un quart objectiu: que el 90% de totes les persones que aconsegueixen la supressió viral tinguin una bona qualitat de vida. Amb aquest objectiu, el sistema sanitari necessita desenvolupar nous models d’atenció sociosanitària.

El llibre, realitzat per la Fundació Gaspar Casal, amb la col·laboració de l’empresa biofarmacèutica Gilead, explica la resposta espanyola a l’epidèmia de VIH i descriu els desafiaments actual per afrontar l’envelliment de la població amb VIH que i les comorbiditats amb altres malalties que aquest fet implica. El repte principal en l’actualitat és aconseguir millorar la qualitat de vida d’aquests pacients.

El llibre proposa desenvolupar iniciatives centrades en els pacients i amb models de gestió integrada entre l’atenció primària i els hospitals per facilitar l’abordatge del quart 90 (centrat en la qualitat de vida), a causa de la condició especialment crònica dels pacients, i habilitar sistemes d’informació i control que permetin dissenyar els serveis assistencials a les seves necessitats reals.

L’acte de presentació del llibre va comptar amb les intervencions de Joan Colom, director del Programa de prevenció, control i atenció al Virus d’Immunodeficiència Humana, els Infeccions de Transmissió Sexual i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Tania Furtado, directora de Government Affairs de Gilead Sciences, i Juan del Llano, director de la Fundació Gaspar Casal.

A continuació va tenir lloc una taula rodona, moderada per Jordi Casabona, director científic de CEEISCAT, en la qual hi van participar Ricard Carrillo, metge de família del grup VIH de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC), Gemma Navarro, coordinadora de l’ àrea d’epidemiologia i malalties cròniques de l’Institut de Recerca Parc Taulí, Juanse Hernández, coordinador del Grup de Treball sobre Tractaments VIH (GTT), Andreu Bruguera, metge epidemiòleg de la Cohort PISCIS de Centre d’Estudis epidemiològics sobre els ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), i Jordi Blanch, cap de secció de Psiquiatria Intrahospitalària del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Categories: PISCIS